日本食品照射研究協議会 本文へジャンプ

照射食品中の2-アルキルシクロブタノン類の検出と定量に関する文献リスト(2010年12月現在)


cb1971-01  Lettelier P. R.; Nawar W. W. 2-alkylcyclobutanones from the radiolysis of triglycerides. Lipids. 7(1), 75-76(1971). トリグリセリドの放射線分解に由来する2-ACBs
cb1990-01  Stevenson M. H. et al. Irradiation detection. Nature. 344, 202-203 (1990). 照射検知<照射食品中からの初めての検出報告>
cb1991-01 Boyd D. R. et al. Synthesis, characterization, and potential use of 2-dodecylcyclobutanone as a marker for irradiated chicken. J. Agric.Food Chem.. 39(4), 789-792(1991).  2-dDCBの合成と同定ならびに鶏肉の照射履歴指標としての利用
cb1992-01 Crone A. V. J. et al. Effect of cooking on the dose response of 2-dodecylcyclobutanone, as potential marker for irradiated chicken. J. Sci. Food Agric.. 58(2), 249-252(1992).  照射鶏肉の指標物質、2-dDCBの線量依存性に対する(加熱)調理の影響
cb1992-02 Victoria A. et al. Detection of 2-dodecylcyclobutanone in radiation- sterilized chicken meat stored for several years. Int. J. Food Sci. Technol.. 27(6), 691-696(1992).   数年間貯蔵した照射滅菌鶏肉中からの2-dDCBの検出<ラルテック鶏肉毒性試験の残存試料の分析>
cb1992-03 M. H. Steevenson. Progress in the identification of irradiated food. Trand in food Sci. Technol.. 3, 257-262(1992).  照射検知技術の進歩
cb1993-01 Spiegelberg A. et al. Detection of volatile hydrocarbons and 2-dodecylcyclobutanone in irradiated Camembert cheese.[German]Bundesgesundheitsblatt.. 36(9), 380-381(1993). 揮発性炭化水素および2-dDCBのカマンベールチーズからの検出
cb1993-02 M. H. Stevenson et al. The use of 2-dodecylcyclobutanone for the identification of irradiated chicken meat and eggs. Radiat. Phys. Chem.. 42(1-3), 363-366(1993).  照射鶏肉および卵の検知への2-dDCBの利用
cb1993-03 Crone A. V. J. et al. Synthesis, characterization and use of 2-tetradecylcyclobutanone together with other cyclobutanones as markers for irradiated liquid whole egg. J. Sci. Food Agric.. 62(4), 361-367(1993).  2-tDCBおよび他のシクロブタノン類の合成、同定、および照射液卵の検知指標としての応用
cb1994-01  Stevenson M. H. Identification of irradiated foods: Electron spin resonance spectroscopy and detection of 2-alkylcyclobutanones are two approaches available to identify foods that have been irradiated. Food Technology. 5, 141-144(1994).   照射食品の検知、照射履歴の検出を可能にする電子スピン共鳴法および2-ACBsの2つのアプローチ
cb1994-02 Morsel J. T.; Schmiedl D. Determination of 2-alkylcyclobutanone using fluorescent labeling. Fresenius J. Anal. Chem.. 349, 538-541(1994).  蛍光標識を利用した2-ACBの定量
cb1995-01 Pfordt J.; Grabowsk, H. U.Bakery products from irradiated and unirradiated eggs-detection of irradiation in processed food. Z. Lebensm. Unters. Forsch.. 200(3), 198-202(1995).    加工食品における照射履歴の検知―照射および非照射卵を原料としたベーカリー製品
cb1995-02 Elliott,C. T. et al. Detection of irradiated chicken meat by analysis of lipid extracts for 2-substituted cyclobutanones using an enzyme linked immunosorbent assay. Analyst. 120(9), 2337-2341(1995).  脂質抽出物中の2置換シクロブタノン類のELISA分析による照射鶏肉の検知
cb1995-03  Lembke P. et al. Characterization of irradiated food by SFE and CG-MSD. J. Agric. Food Chem.. 43(1), 38-45(1995).  SFEおよびGC-MSDによる照射食品の同定
cb1996-01 Meier W. et al. Detection of irradiation of fat-containing foods by on-line LC-GC-MS of alkylcyclobutanones. Mitteilungen aus dem Gebiete der Lebensmitteluntersuchung und Hygiene. 87(1), 118-122(1996).  ACBsのオンラインLC-GC-MS 分析による脂質含有食品の照射
cb1996-02 Rahman R. et al. Cyclobutanones as markers for irradiated samples of Brie and Camembert cheese Nahrung. 40(2), 55-59(1996). ブリーおよびカマンベールチーズ試料の照射指標としてのシクロブタノン類
cb1996-03 Rahman R. et al. A rapid method (SFE-TLC) for the identification of irradiated chicken. Food Res. Int.. 29 (3-4), 301-307 (1996).    照射鶏肉検出のための迅速分析法(SFE-TLC
cb1996-04 Hamilton L. et al. Detection of 2-substituted cyclobutanones as irradiation products of lipid-containing foods: synthesis and applications of cis- and trans-2-(tetradec-5'-enyl)cyclobutanones and 11-(2'-oxocyclobutyl)-undecanoic acid. J. Chem. Soc. Perk T.. 1(2), 139-146(1996).  脂質含有食品の照射生成物としての2位置換シクロブタノン類の検出:シスートランス-2-(テトラデセニル)-シクロブタノンおよび11-(2’-オキソシクロブチル)-ウンデカン酸の合成と応用
cb1998-01 Tewfik I. H. et al. A rapid supercritical fluid extraction method for the qualitative detection of 2-alkylcyclobutanones in gamma-irradiated beef and chicken. Food Sci. Technol. -Lebensmittel-Wissenschaft & Technol.. 31(4), 366-370(1998).  照射鶏肉および牛肉からの2-ACBsの定性的検出のための迅速超臨界流体抽出法 
cb1998-02 Stewart E. M. et al. 2-Alkylcyclobutanones as markers for exotic fruits. Food Sci. Technol. Today. 12(2) 103-106(1998).  熱帯果実の検知指標としての2-ACBs
cb1999-01 Tewfik I. H. et al. A rapid supercritical fluid extraction method for the qualitative detection of 2-alkylcyclobutanones in gamma-irradiated fresh and sea water fish Int. J. Food Sciences & Nutrition. 50(1), 51-56(1999). 淡水および海水魚からの2-ACBsの定性的検出のための迅速超臨界流体抽出法
cb1999-02 Ndiaye B. et al. 2-alkylcyclobutanones as markers for irradiated foodstuffs. III. Improvement of the field of application on the EN 1785 method by using silver ion chromatography. J. Chromatography A. 858(1), 109-115(1999). 照射食品の検出指標としての2-ACBsⅢ 銀イオンクロマトグラフィーを用いたEN1785法の適用範囲拡大
cb1999-03 Ndiaye B. et al. 2-alkylcyclobutanones as markers for irradiated foodstuffs. II. The CEN (European Committee for Standardization) method: field of application and limit of utilization. Radiat. Phys. Chem.. 55(4), 437-445(1999).  照射食品の検出指標としての2-ACBsⅡ ヨーロッパ標準分析法EN1785法の適用範囲と限界
cb1999-04 Stewart E. M. The development of the 2-alkylcyclobutanone method for the detection of irradiated fat-containing foods. Recent Res. Devel. Agric. Food Chem.. 3(1), 23-38(1999).

脂質含有照射食品の検知のための2-ACB法の開発(総説)

cb1999-05 Lee H. J. et al. Detection of radiation-induced hydrocarbons and 2-alkylcyclobutanones from peanuts. J. Food Sci. Nutr.. 4(4), 270-275(1999).  ピーナッツからの放射線誘導炭化水素および2-ACBsの検出
cb2000-01 Lee HaeJung; Byun et al. Detection of radiation-induced hydrocarbons and 2-alkylcyclobutanones in irradiated perilla seeds. J. Food Prot.. 63(11), 1563-1569(2000). エゴマ種子からの放射線誘導炭化水素および2-ACBsの検出
cb2000-02 Stewart E. M. et al. 2-Alkylcyclobutanones as markers for the detection of irradiated mango, papaya, Camembert cheese and salmon meat. J. Sci. Food Agric.. 80(1), 121-130(2000). 照射マンゴ、パパイア、カマンベールチーズ、サケの検知指標としての2-ACBs
cb2000-03 Horvatovich P. et al. Supercritical fluid extraction of hydrocarbons and 2-alkylcyclobutanones for the detection of irradiated foodstuffs. J. Chromatography A. 897(1-2), 259-268(2000). 照射食品検知のための超臨界流体抽出による炭化水素および2-ACBsの検出
cb2001-01 田辺寛子 ほか. 2-アルキルシクロブタノン法による照射鶏肉の検知. 食品照射. 36(1-2), 26-32(2001). (日本語)
cb2001-02 Stewart E. M. et al. Isolation of lipid and 2-alkylcyclobutanones from irradiated foods by supercritical fluid extraction. J. AOAC Int.. 84(3), 976-986(2001). 超臨界流体抽出法による照射食品からの脂質および2-ACBsの単離
cb2002-01 Gadgil P. et al. 2-alkylcyclobutanones as irradiation dose indicators in irradiated ground beef patties. J. Agric. Food Chem.. 50(20), 5746-5750(2002). 照射牛挽肉パティの線量指標としての2-ACBs
cb2002-02

田辺寛子, 後藤典子. ESR法およびアルキルシクロブタノン法による照射魚類の検知についての一考察 ニジマスを例として-. 食品照射. 37, 17-23(2002).

(日本語)
cb2002-03 Horvatovich P. et al. Supercritical fluid extraction for the detection of 2-dodecylcyclobutanone in low dose irradiated plant foods. J. Chromatography A. 968(1-2), 251-255(2002).  超臨界流体抽出による低線量照射植物性食品からの2-dDCBの検出
cb2002-04 Marchioni E. et al. Detection of low amount of irradiated ingredients in non-irradiated precooked meals. Radiat. Phys. Chem.. 63(3-6), 447-450(2002). 非照射食品中に調理前に混合された照射原材料の検知
cb2002-05 Tanabe M. et al. Detection method of irradiated chicken by CG analysis of 2-alkylcyclobutanones and hydrocarbons using soxhlet extraction and florisil chromatography. Radioisotopes. 51, 109-119(2002). ソックスレ-抽出フロリジルカラムクロマトグラフィーを用いた照射鶏肉中の2-ACBsおよび炭化水素のGCによる検出
cb2002-06 田辺寛子 ほか. 2-アルキルシクロブタノンおよび炭化水素の同時分析(GC/FID)による照射鶏肉の検知法に関する考察. Radioisotopes, 51, 157-166(2002). (日本語)
cb2002-07 Dominique Burnouf et al. Etude toxicologique transfrontalière destinée à évaluer le risque encouru lors de la consommation d'aliments gras ionizes. (2002).
<参照> http://www.mri.bund.de/fileadmin/Veroeffentlichungen/Archiv/
Schriftenreihe_Berichte/bfe-r-02-02.pdf

脂質を含有する照射食品の摂取にともなうリスク評価のための毒性学的共同研究<独仏報告書44頁から56頁に食品中の照射による生成効率についてのデータと、照射食品中からの摂取量の推定がなされている。 

cb2003-01 Tanabe Hiroko; Goto Michiko. Detection of irradiated rainbow trout by hydrocarbon and 2-alkylcyclobutanone continuous analysis. Radioisotopes. 52(3), 118-127(2003). 照射ニジマスの炭化水素および2-ACBの連続分析による検知
cb2004-01 Kim K. S. et al. Analysis of radiation-induced hydrocarbons and 2-alkylcyclobutanones from dried shrimps (Penaeus aztecus) J. Food Protect., 67(1), 142-147(2004). 照射干しエビに誘導される炭化水素および2-ACBsの分析
cb2004-02  Kim JunHyoung et al. Analysis of radiolytic products of lipid in irradiated dried squids (Todarodes pacificus). J. Food Protec.. 67(8), 1731-1735(2004).  照射干しイカ中の脂質分解物の分析 
cb2004-03 Kyong-Su Kim et al. Radiolytic products of irradiated authentic fatty acids and triacylglycerides. Radiat. Phys. Chem.. 71( 1-2), 47-49 (2004). 脂肪酸およびトリグリセリド標準品の放射線分解生成物
cb2005-01 Obana Hirotaka et al. Analysis of 2-alkylcyclobutanones with accelerated solvent extraction to detect irradiated meat and fish. J. Agric. Food Chem.. 53(17), 6603-6608(2005). 高速溶媒抽出法による照射肉類および魚類中の2-ACBsの分析
cb2005-02 Peter Horvatovich et al. Determination of Monounsaturated Alkyl Side Chain 2-Alkylcyclobutanones in Irradiated Foods. J. Agric. Food Chem.. 53(15), 5836-5841(2005). 照射食品中の一価不飽和2-ACBsの検出
cb2005-03 Priyadarshini Gadgil et al. Evaluation of 2-dodecylcyclobutanone as an irradiation dose indicator in fresh irradiated ground beef. J. Agric. Food Chem.. 53(6), 1890-1893(2005). 2-dDCBsの評価による照射生牛挽肉の線量推定
cb2006-01 Sin D. W. M. et al. Analysis of γrradiated melon pumpkin and sunflower seeds by electron paramagnetic resonance spectroscopy and gas chromatography-mass spectrometry. J. Agric. Food Chem.. 54(19), 7159-7166(2006). ガンマ線照射したメロン、かぼちゃ、ひまわり種子のESRおよびGC-MS分析
cb2006-02 Horvatovich Peter et al. Determination of 2-alkylcyclobutanones with electronic impact and chemical ionization gas chromatography/mass spectrometry in irradiated foods. J. Agric. Food Chem.. 54(6), 1990-1996(2006).  EIおよびCIイオン化GC-MS法による照射食品中の2-ACBsの検出
cb2006-03 Obana Hirotaka et al. Detection of 2-alkylcyclobutanones in irradiated meat, poultry and egg after cooking. J. Health Sci. 52(4), 375-382(2006). 照射畜肉、鶏肉および卵の調理後における2-ACBsの検出
cb2006-04 Shin D. W. et al. Application of pentafluorophenyl hydrazine on detecting 2-dodecylcylobutanone and 2-tetradecyclcyclobutanone in irradiated chichen, pork and mangoes by gas chromatography-masa spectrometry.European F. Reseach Technol.. 222(5-6), 674-680(2006). 照射鶏肉、豚肉およびマンゴ中の2-dDCBsおよび2-tDCBのGC-MS分析におけるペンタフルオロフェニルヒドラジンの利用
cb2007-01 Obana Hirotaka et al. Effects of temperature during irradiation on the production of 2-alkylcyclobutanones in beef. J. Health Sci. 53(2), 215-219(2007). 牛肉の2-ACBs生成に対する照射温度の影響
cb2007-02 Joong-Ho Kwon et al. The identification of irradiated seasoned filefish (Thamnaconus modestus) by different analytical methods.Radiat. Phys. Chem.. 76(11-12), 1833-1836(2007). 種々の分析法による照射魚(ウマズラバギ)の検知
cb2007-03 Obana Hirotaka et al. Detection of irradiated meat, fish and their products by measuring 2-alkylcyclobutanones levels after frozen storage. J. Food Hyg. Soc. Japan(Shokuhin Eiseigaku Zasshi). 48(6), 203-206(2007). 照射肉類、魚類およびその加工品中 の2-ACBs量の冷凍貯蔵後の測定による検知
cb2007-04 Emanuela Zannardi et al. Evaluation of 2-Alkylcyclobutanones in Irradiated Cured Pork Products during Vacuum-Packed Storage. J. Agric. Food Chem.. 55(10), 4264-4270(2007). 真空包装貯蔵時の照射塩漬豚肉製品における2‐ACBsの評価
cb2007-05 A. Parlato et al. Gas chromatographic/mass spectrometric and microbiological analyses on irradiated chicken. Radiat. Phys. Chem.. 76(8-9), 1463-1465(2007). ガスクロマトグラフーマススペクトロメトリー、および微生物学的分析による照射鶏肉の検知 
cb2008-01 尾花裕孝. 2-アルキルシクロブタノン分析と照射食品の検知. 食品照射. 43(1-2), 37-45(2008).  (総説)
cb2008-02 Lee Jeong-Eun et al. Characteristic hydrocarbons and 2-alkylcyclobutanones for detecting gamma -irradiated sesame seeds after steaming, roasting, and oil extraction. J. Agric. Food Chem.. 56(21), 10391-10395(2008). 照射ゴマ種子中の特徴的炭化水素および2-ACBsの蒸気加熱、焙煎、搾油による変化
cb2008-03 Tewfik Ihab. Extraction and identification of cyclobutanones from irradiated cheese employing a rapid direct solvent extraction method. Int. J. Food Sci. Nutrition. 59(7-8), 590-598(2008). 高速直接溶媒抽出法による照射チーズからのシクロブタノン類の抽出と検出
cb2008-04 Tewfik Ihab. A rapid direct solvent extraction method for the extraction of cyclobutanones from irradiated chicken and liquid whole egg. Int. J. Food Sci. Technol. 43(1), 108-113(2008). 照射鶏肉および液体全卵からのシクロブタノン類の迅速直接溶媒抽出法
cb2008-05 Tewfik I.; Tewfik S. Would it still be possible to identify irradiated lipid-containing foods towards the end of their shelf-life? Food Sci. Technol. Int.. 14(6), 519-524(2008). 脂質含有食品の検知はシェルフライフの終わりまで可能であろうか?
cb2008-06 Variyar Prasad S. et al. Natural existence of 2-alkylcyclobutanones. J. Agric. Food Chem.. 56(24), 11817-11823(2008). 天然に存在する2-ACBs
cb2008-07 M.M. Caja et al. Solid phase microextraction as a methodology in the detection of irradiation markers in ground beef. Food Chem.. 110(2), 531-537(2008). 照射牛挽肉の検出のための固相マイクロ抽出法
cb2008-08 Tewfik I. Inter-laboratory trial to validate the direct solvent extraction method for the identification of 2-dodecylcylobutanone in irradiated chicken and whole liquid egg. Food Sci. Technol. Int.. 14(3), 277-283(2008). 照射鶏肉および液体全卵中の直接溶媒抽出による2-dDCB検出法の妥当性確認のための試験室間共同試験
cb2009-01 Gracia Patricia Blanch et al. Identification of 2-dodecylcyclobutanone and linear-alkanes as irradiation markers in sliced dry-cured ham. Food Chem.. 13(2), 616-620(2009). カット乾燥塩積ハムからの照射指標化合物、2-dDCBおよび直鎖アルカン類の検出
cb2009-02  Virgolici M. et al. A study on optimization of sample preparation for gas chromatographic methods used in routine irradiatedfoodstuffs detection. Nukleonika, 54(2), 115-121(2009). 照射食品検知のためのGC試料調製法の最適化
cb2009-03  M.C. D’Oca et al. The gaschromatography/ massspectrometry can be used for dose estimation in irradiated pork. Radiat. Phys. Cgem. 78, 687-689(2009). ガククロマトグラフ/マススペクトロメトリー法による照射豚肉の線量推定
cb2010-01
 
Faraj Hijaz et al. A Rapid Direct Solvent Extraction Method for the Extraction of 2-Dodecylcyclobutanone from Irradiated Ground Beef Patties Using Acetonitrile. J. Food Sci. 75(6), 118-122(2010). 牛挽肉パテ中の2-dDCBのアセトニトリルによる迅速直接溶媒抽出法
cb2010-02  Faraj M. Hijaz; J. Scott Smith. Levels of 2-Dodecylcyclobutanone in Ground Beef Patties Irradiated by Low-Energy X-Ray and Gamma Rays. J. Food Sci. 75(9), 156-160(2010). 低エネルギーエックス線およびガンマ線を照射した牛挽肉パテ中の2-dDCB含量